среда, 11 декабря 2013 г.

Чи знаєте Ви, що… 
…У Франції та Німеччині в епоху середньовіччя теорему Піфагора називали «ослячим мостом»?
Учнів, що запам’ятовували теорему без розуміння, називали віслюками, оскільки вони не могли перейти через міст – теорему Піфагора.
…У математиків арабського Сходу ця теорема отримала назву «теореми нареченої»?
Справа в тому, що в деяких списках «Начал» Евкліда ця теорема називалась «теоремою німфи» за схожість креслення з бджілкою, метеликом, що грецькою називалося «німфа». Але цим словом греки називали богинь, а також молодих жінок і наречених. Перекладаючи з грецької, арабський перекладач, не звернувши уваги на креслення, переклав слово «німфа» як «наречена», а не «метелик». Так з’явилася лагідна назва відомої теореми – «теорема нареченої».
… Довівши свою знамениту теорему, Піфагор віддячив богам, принісши їм у жертву 100 биків?
Це оповідання, найшвидше, вигадка, бо відомо, що Піфагор був вегетаріанцем і непримиренним противником забою та пролиття крові тварин.
…Піфагор був переможцем на 58-х Олімпійських іграх, які проходили в 548 році до нашої ери, а потім перемагав ще на декількох Олімпіадах?
Відомо, що Піфагор був міцним юнаком з товстою шиєю та коротким носом, малим на зріст, тому судді однієї з перших олімпіад не хотіли допускати його до змагань. Але він пробився і «побився» зі своїм супротивником та ще і переміг. Якби це трапилося якихось 2540 років вперед, газети всього світу вийшли б з аншлагом: «Нікому не відомий Піфагор завоював золоту медаль у кулачному бою». Ось чому серед знаменитих олімпійських чемпіонів він довго залишиться найвідомішим. Ось чому люди пам’ятають його більше, як дві з половиною тисячі років, тому що йому випало щастя перемогти не тільки супротивників, а й перемогти час.

Гра «Піфагорова головоломка».

Це головоломка і конструктор одночасно. З її елементів можна створювати силуети різних предметів і геометричних фігур складної конфігурації. Стародавня гра сприяє розвитку інтелекту.

Комментариев нет:

Отправить комментарий